prooi voor vandalen

Vanaf ongeveer januari 2012 is de brandweerbus in totaal 6x tenprooi gevallen aan vandalen.
Begon de ellende met eieren die op de KLF waren gegooid werden later tot twee keer toe de ruitenwissers verbogen, tot hier viel het allemaal nog wel mee met een stevige wasbeurt en het terug buigen van de ruitenwisserarmen waren we met de eerste twee grappen eigenlijk wel klaar, bij de tweede keer dat de ruitenwisserarmen werden omgebogen begaven die het bij het terug buigen en moesten ze worden vervangen. Opzich was ook dat nog niet eens zo’n kostbaar verhaal maar vervelend werd het toen al wel.
De eerste serieuze vernielingen, het einde van de eerste set koplampen
Pas bij de vierde keer dat vandalen toesloegen begonnen de schade bedragen op te lopen, nadat de koplampen waren ingeslagen konden we een setje nieuwe aanschaffen en begonnen de kosten toch wel mee te spelen, gelukkig konden we de lampen zelf vervangen maar een ritje garage was wel noodzakelijk om de lampen te laten afstellen.
Na het vervangen van de lampen dachten we even dat het afgelopen was met de vernielingen tot het voertuig voor de vijfde keer boven aan het verlanglijstje van de vandalen stond. Wat erger was was de stijgende lijn in schade bedragen waarbij de vijfde vernieling de absolute koploper bleek met een schade van totaal bijna 6000 euro…… De heren vandalen hadden het nodig gevonden om de brandweerbus te voorzien van een aantal extra kleuren lak op de gemeente wapens, belettering , voorruit, verstralers en grill gelukkig kon met de hulp van de buren in de vorm van arbiedskracht en in de vorm van financiele hulp vanuit het hulpverleningsforum het grootste deel van de schade snel worden gereduceerd to het weer toonbaar maken van het voertuig. Maar ondanks alle hulp hebben we helaas wel evenementen moeten afzeggen.
Wat vooral bij de ze vernielingen opviel was het feit dat de specifieke brandweer kenmerken waren beklad. Hoewel we uitgingen van een schade bedrag van rond de 2500 euro bleek dat de beschadigde belettering hand geschilderd was en vakkundig herstel ook handwerk zou zijn waardoor de kosten voor schade herstel opkonden lopen tot ruim 5000 euro…
Van de vijfde vernieling kregen ook de media lucht en zowel de lokale als regionale media hebben diverse keren uitgebreid verslag gedaan helaas leide dat niet tot het vinden van de daders. Wel waren we ondertussen dusdanig klaar met de vernielingen dat de gedachten op begonnen te spelen om het voertuig te verkopen dit begon te lijken op vechten tegen de bierkaai.
Inmiddels was bij de politie ook aangifte gedaan en hadden we aangegeven in welke hoek ons inziens naar de daders gezocht moest worden.
Ondanks de aandacht in de media bleken de vandalen nog niet genegen hun misselijke acties te staken en een aantal weken na de graffitie actie was de voertuig wederom doelwit van de heren. Opnieuw lagen de koplampen op straat. Dit was voor ons de welbekende druppel in de even zo bekende emmer en via de media hebben we naar buiten gebracht dat we nu nog twee mogelijkheden hadden wat betreft de brandweerbus.
– Stalling waar we de bus konden ophalen als dat noodzakelijk was
– Verkoop van de brandweerbus omdat de liefhebberij er aardig af was.
Net welke optie zich het eerste zou aandienen waarbij we natuurlijk wel de hoop uitspraken dat stalling eerder zou komen dan een koper.
Als eerste melde zich Harm Infrastructuur en Transport uit Lelystad via het hulpverleningsforum, bij hem konden we de brandweerbus stallen, dat hij geen minuut te vroeg kwam bleek toen slechts 10 minuten later een koper voor de brandweerbus zich bij ons melde. Gelukkig net te laat en is het aanbod van HIT in alle dank aanvaard.
Onderweg naar de stalling bij HIT geescorteerd door de Dallas Police Caprice van Rene Foppes
De vernielingen hebben bijna de verkoop van de KLF tot gevolg gehad, gelukkig konden we terecht bij een bedrijf in Lelystad waar we het voertuig konden stallen, tien minuten na deze wending diende zich een koper aan….
Helaas is in het najaar van 2013 het verhaal nog steeds niet tot een bevredigend einde gekomen. Inmiddels ligt een een klachtenprocedure bij de politie eenheid Noord Holland en is de recherche deels aansprakelijk gesteld voor de schade.
De rechtzaak van een tweede verdachte komt tot heden niet erg uit de verf en het lijkt of het voor het OM allemaal niet meer zo belangrijk is en wie blijft er met de kosten achter……..